Sabit sürücüler açısından 2015 yılı önemli bir noktayı ifade etmektedir. Bu yılda üreticiler, sürücü başına daha fazla veri depolayabilen SMR adında yeni bir depolama yöntemi geliştirdiler. SMR yönteminin CMR adı verilen geleneksel depolama yöntemine oranla bazı avantajları olduğu gibi aynı zamanda bazı dezavantajlara da sahiptir.
Sabit Disklerde Verileri Depolamanın SMR ve CMR Yolu
Sabit sürücülerde, veriler bir sabit sürücünün üstüne ve altına eşzamanlı biçimde halkalara yönlendirilmiş dairesel yollarda depolanır. Her sabit sürücüde, sürünün depolama kapasitesine bağlı olarak daha fazla veri içermesini sağlayabilen birden fazla plaka olabilir.
Geçmiş yıllarda sabit sürücü üreticileri, plaka sayılarını artırarak ya da sürücülerdeki yazma yoğunluğunu arttırarak, depolama kapasitesini arttırmışlardır. Bununla birlikte geçmişte, diske yazılan izler hiçbir şekilde üst üste gelmemektedir. Veri depolama endüstrisinde bu duruma “Dikey Manyetik Kayıt” ya da “Geleneksel Manyetik Kayıt” kısaca CMR adı verilmektedir.
2015 yılında ise yazma yoğunluğunu yani depolama kapasitesini artırabilmek için “Shingled Magnetic Recording” yani SMR adı verilen özel bir teknik geliştirilmiştir. SMR sürücüleri, sabit sürücüde önceden yazılmış verilerin üzerine kısmen yazabilen özel bir yöntem kullanmaktadır.
SMR sürücüleri, depolama kapasitesini daha düşük maliyetlerle artırmaktadır. Bunun temel sebebi SMR sürücülerin, CMR sürücüsüne oranla daha az plaka kullanmasıdır. Bunun yanı sıra bilgisayarınızdaki verileri herhangi bir SMR diskine kopyaladığınızda, disk verileri öncelikle geçici bir özel önbellek alanında saklar. Bunun ardından boşta kalma süresini, diskteki üst üste binen alanlar halinde düzenlemek adına kullanır. Bu durum SMR sürücüleri açısından CMR sürücülere oranla önemli bir dezavantaj yaratmaktadır. Önbellek dolduğunda, SMR sürücüsü önceki verilerin üzerine her yazıldığında, aynı zamanda kısmen sınırlanmış temek verileri de yeniden okuması ve yazması gerekir. Bu yüzden SMR sürücüleri, CMR yöntemini kullanan sürücülere oranla önemli oranda daha yavaş çalışabilmektedir.
Sabit sürücü üreticilerinin, SMR sürücüleri etiketlemeden satmaları, 2020 ve 2021 yıllarında büyük tartışmalara yol açmıştır. Tartışmanın temel sebebi, üreticilerin müşterileri hiçbir şekilde uyarmadan düşük kalitedeki ve yavaş sürücüleri satmalarıdır. Bu sebeple değeri milyon dolarlar bulan dava anlaşmaları yaşanmıştır.
Hangi Disk Tipini Seçmelisiniz?
Kullanıcılar açısından hangi disk tiplerini seçecekleri zaman zaman oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bunun temel sebebi SMR’nin CMR sürücülere göre hem bazı avantajlar hem de dezavantajlar barındırmasıdır. Bununla birlikte hangi disk tipinin sizin için daha iyi olacağı tamamen ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Daha düşük maliyetlerle büyük miktarlarda depolama alanı istiyorsanız SMR sürücünü tercih etmeniz daha avantajlı olacaktır. Buna karşın SMR tercih ettiğinizde performans kayıplarını da göze almanız gerekir. Örnek vermek gerekirse; 16 TB depolama alanına sahip bir SMR diskin maliyeti, 16 TB CMR diske göre daha düşük olacaktır.
Tek bir sürücüye yalnızca zaman zaman yedekleme yapmak istiyorsanız, SMR tercihi daha iyi bir seçenek olacaktır. Buna karşın ServeTheHome tarafından yapılan testlere göre SMR disk sürücülerinin önemli dezavantajlarından biri, RAID dizinde entegre edilmesinin çok daha uzun sürmesidir. Bu sebeple tüm dizinin verileri tehlikeye atılabilmektedir. Bu sebeple, çok sürücülü bir NAS’ta SMR tipi sürücüler kullanmak kötü bir fikirdir.
Yaşanan olayların ardından bazı üreticiler, SMR ya da CMR teknolojisini kullandıklarını açıkça ifade ettikleri verileri online olarak yayınlamaktadır. Buna karşın çoğu üretici hala hard diskleri SMR ya da CMR şeklinde etiketlememektedir. Seçim yaparken bu durumu da göz önüne almanız gerektiğini unutmamalısınız.