icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Solid State Drive yani ssd diskleri tüm bilgisayar sistemlerinde kullanılır ve sunucu bilgisayarlar da dahil olmak üzere tümünün daha hızlı olmasını sağlar. Standart diskler ile kıyaslandığında daha hızlı okuma ve yazma gücü sunabilen ssd lerin artık veride depolama alanı olarak da kullanıldığını belirtmek gerekir. Genellikle ssd nin tek tip olduğu düşünülse de aslında pek çok farklı türleri bulunuyor. Bu disklerin üretim teknolojileri, kapasiteleri, okuma ve yazma hızları hatta sağlamlıkları bile birbirinden farklıdır. 

Özellikle bulut depolama sistemleri ve sunucular için geliştirilen Enterprise SSD ise mevcut bilgisayar sistemleri arasında bir hayli ön plana çıkmaya başladı. Bunun nedeni ise pek çok farklı açıdan önemli avantajlar sunabiliyor olmasıdır. Hatta yeni nesil SSD olarak adlandırılıyor olması da sağladığı önemli faydalardan kaynaklanıyor diyebiliriz. Bu faydalardan söz etmeden önce ‘nedir bu enterprise SSD dedikleri’ sorusunun yanıtını daha detaylı ele alalım. 

enterprise-ssd-disk-nedir,-avantajlari-nelerdir

Enterprise SSD Nedir? 

Özel olarak üretilen bu disklerin temel amacı yüksek hızlara ulaşabilmektir. Hız açısından problem yaşanması durumunda devreye giriyor ve özellikle de aşırı yük altındaki sunuculara rahat bir nefes aldırmayı başarıyor. Server sistemlerinin yanı sıra yüksek performanslı olması nedeniyle bulut veri merkezlerinde de tercih edildiğini belirtmeliyiz. Bu alanlarda daha yüksek hız, daha iyi bir performans anlamına geliyor. Hızın istikrarlı olması da son derece önemlidir ve enterprise SSD diskler istikrarlı bir hız grafiği noktasında da beklentileri karşılamayı başarıyor. 

Elbette bu disklerin tek özelliği diğer disklere göre daha hızlı olması değildir. Sadece okuma ve yazma hızı açısından beklentileri karşılamakla kalmıyor okuma – yazma hatası ya da dosya kaybı gibi gayet önemli olan problemlerin yaşanma olasılığını minimum seviyeye çekmeyi başarıyor. Bulut tabanlı sistemlerde ya da sunucu sistemlerinde dosya kaybı gibi problemlerin ne denli büyük sorunları beraberinde getirdiğini düşünmek gerekir. Bu sorunların yaşanma ihtimalini en düşük düzeye çekiyor olması bile bu SSD disk türünün tercih edilmesi için yeterli bir nedene dönüşüyor. 

Enterprise SSD Diskler Nasıl Daha Yüksek Hız Sunar?

Bu disk çeşitlerinin diğer diskler ile arasındaki farkları aslında çalışma sisteminden kaynaklanıyor. ‘Non-Volatile Memory’ yani kısaca NVM adı verilen bir hafıza sistemine sahiptirler. Bu hafıza sistemi ise sürekli güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Geçici önbellekleme yapabiliyor ve bu yönüyle de sürücünün donanımında ciddi bir rahatlama etkisi yapıyor. Hem yüksek hız hem hızda istikrar hem de gayet güvenli bir ortam sunması, işte bu çalışma prensibinden kaynaklanıyor. 

Enterprise SSD Diskler Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Genel olarak ele alındığında bu disk türünün sağladığı avantajları 4 maddede toplamak mümkün! 

  • Yüksek ve İstikrarlı Hız 

Standart olarak tanımlanabilecek SSD disklerin okuma ve yazma hızları bir süre sonrasında düşmeye başlar. Nedeni ise SSD’lerin zaman içerisinde dosyalarla dolmaya başlaması ve buna bağlı olarak da reel hızlarında düşüşlerin meydana gelmesidir. Oysa enterprise SSD disklerde böyle bir problem yaşanmaz. Standart tip SSD’lere nazaran 100 kat daha hızlı olmaları bu disk türünün lokomotif özelliğidir. Çünkü bu diskler tamamen dolu olduklarında bile referans hız değerinden kayıp vermezler. Okuma yazma hızı ilk günkü değerini korumaya devam eder. 

Basit bir web sitesinin bile daha yavaş yüklenmesine neden olabilen standart disklerdeki hız kaybı, küçük boyutlardaki dosyaların indirilme hızını dahi olumsuz yönde etkiliyor. Hızlı bir dizüstü bilgisayar üzerinden veri indirme işleminin yapılması uzun zaman alabiliyor. Ancak enterprise SSD disklere geçiş yapıldığında bu önemli sorun da tarihe karışıyor. 

  • Daha Düşük Dosya Kaybı Riski 

Drive Writes Per Day (Günlük Yazılabilir Değer) yani DWPD değeri, enterprise disklerin öne çıkan özelliklerinden ve sağladığı avantajlardan bir diğeridir. Enterprise SSD disklerde günlük yazılabilir değer yaklaşık olarak 1.3 dolaylarında olur. Total Byte Writen (Toplam Veri Yazma Garantisi) yani TBW açısından bakıldığında da enterprise SSD disklerin avantajları karşımıza çıkıyor. Söz konusu disklerin garanti süresi içerisinde toplam yazılabilir veri miktarı da bulunuyor. Üretici firmalar bu yönde de bir taahhütte bulunabiliyor. 

  • Veri Kurtarmada Daha Başarılı Sonuçlar

Kimi zaman katı hal sürücüsü üzerinde bazı veri kurtarma çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç olabiliyor. Enterprise SSD disklerin veri depolama alanlarına ulaşım neticesinde verilerin kurtarılma olasılığı da daha yüksek olur. Dolayısıyla hard disk üzerinde yapılan veri kurtarma çalışmasının başarısı daha yüksek olduğundan daha güvenli bir seçenek olduğu da söylenebilir. Bunun nedeni ise veriye daha hızlı ve kararlı erişim odaklı değil verilerin kolaylıkla kaybedilmemesi odaklı bir optimize tablosunun söz konusu olmasıdır. Bu durum depolama birimleri üzerinde veri kurtarma çalışmasının da daha kolay yapılmasını sağlar. 

  • Uzun Kullanım Ömrü 

Sıraladığımız tüm bu avantajlar bu disklerin gün geçtikçe daha fazla ilgi görmesini beraberinde getiriyor. Ancak söz konusu depolama alanı seçenekleri incelendiğinde SSD disk türlerinin kullanım ömrünün de önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Yüksek hız ve aynı zamanda yüksek veri kurtarma başarısı gibi faydalarının yanı sıra uzun kullanım ömrü sunuyor olması da enterprise SSD diskleri ön plana çıkarıyor.