icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98

Fiziksel sunucular kısaca, sanal sunuculardan daha farklı çalışma prensibine sahip olan ve donanım paylaşımına ihtiyaç duymadan özel sunucu satışı yapmakta olan firmalardan kiralayabileceğiniz sunucu tipleridir. Fiziksel sunucu, tamamen Hosting firmaları tarafından yönetilen donanımlar vasıtasıyla sizlere ulaştırılır. Hosting paketlerinden satın aldığınız takdirde bağlı olduğunuz sunucuya bu sebepten dolayı pek çok site bağlı olmaktadır.

Sunucuya bağlı olan sitelerin sayısının artması ise bazı durumlarda ufak tefek sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir. Bu tür durumlarda çalışmış olduğunuz Hosting firması ile iletişime geçmeli, mümkün ise daha profesyonel bir fiziksel sunucu hizmeti almalısınız. Fiziksel sunucu hizmeti vermekte olan firmalar sizlere donanım seçeneklerini ve kiralama ücretlerini sunarlar, böylelikle ihtiyacınız olan donanım firma tarafından size sağlanmış olur.

Fiziksel Sunucu Avantajları Nelerdir?

Üzerinde çalışmış olduğunuz projeyi paylaşımlı sunucularda barındırdığınız zaman az önce bahsetmiş olduğumuz trafik akışı sıkıntıları ile karşılaşabilirsiniz. Fakat fiziksel sunucu kiralarsanız paylaşımlı sunucularda faydalanamadığınız yazılımları kullanabilir ve bu durumun oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Hızlı şekilde ilerleyen ve anlık trafiğinizin yoğun olduğu anlarda sitelerinize VDS yetmeyeceği için fiziksel sunucu en iyi çözüm olacaktır. Sitenizin uğramış olduğu tehlikeli saldırılar da normal Hosting paketleri tarafından karşılanmayacağı için fiziksel bir sunucu kullanmanız istediğiniz IP adresini engelleyebilme imkanını size sağlamaktadır.

Fiziksel sunucu kullanırken kontrol mekanizmaları tamamen sizin elinizde olmaktadır. İstediğiniz tüm işletim sistemlerini ve yönetim panellerini sisteme yükleyerek kullanabilirsiniz. Veri neden kaybolur yazımızda verilerin kaybolmasındaki en temel sebepleri ve çözüm yöntemlerini sizlerle paylaştık.

Fiziksel Sunucu Ne İşe Yarar?

Fiziksel sunucular kullanıldığında tüm saklama alanı kullanıcıya ait olmaktadır. Herhangi bir veriye saklama ya da barındırma aşamasında en ufak bir problem yaşanmaz. Özel firmalardan satın aldığınızın sunucunun barındırma alanının tamamı sizin siteniz için ayrılmıştır. Çok gelişmiş internet sitelerinin farklı sitelerle aynı sunucuyu paylaşmadan tek başına sunucunun tamamını kullanması sağlanmaktadır.

Paylaşımlı bir sunucu kullanıldığında sunucu üzerinden sizlere sunulan alanı kullanabilirsiniz. Bu alanın dışına çıkmanız mümkün olmaz. Ancak siteniz gelişmeye başlayıp site trafiğinde artışlar meydana gelirse bu durumda sitede yavaşlamalar ortaya çıkacaktır. Yavaşlamaları takiben sitenin kısa süreli de olsa çalışmama durumu söz konusu olabilir. Fiziksel sunucular ise yüksek performanslı ürünlerdir. Site sunucunun kapasitelerini bildiği için bu kapasitelere göre ayarlanabilir. Eğer kapasite yetmemeye başlarsa yeni bir sunucu daha alınmalıdır.

Fiziksel sunucular performanslı bir veri depolama alanı sunmaktadır. Fiziksel sunucularda alan çok fazla olduğundan bu alan kullanılırken performansta düşüşler gözlemlenmez. Firmalar tarafından bu sunucuların kullanılmasının sebebi her zaman yüksek performans alınabilmesidir.

Fiziksel Sunucularda Veri Güvenliği

Sunucularda veri güvenliği en önemli etmenlerden bir tanesidir. Sunucuya gelebilecek bir saldırıda ya da fiziksel bir problem yaşanması durumunda sunucudaki veriler zarar görebilir. Sunucu hizmetini sunan firmalar bu konuda gerekli tüm önlemleri almışlardır. Ancak gelen saldırılar belirli bir süre sonra bertaraf edilse de siteden az da olsa verinin alınması ya da sitenin kısa süreli kapanması ciddi anlamda krize sebep olabilir.

Fiziksel sunucularda veri güvenliği en üst seviyede olmaktadır. Sunucularda yer alan veri merkezi için belirli kullanıcı adı ve şifreler belirlenmektedir. Paylaşımlı sunucularda herkes aynı kullanıcı adı ve şifre ile girdiğinden bilgiler herkeste olmaktadır. Ancak fiziksel sunucularda tek başınıza kullanıcı adı ve şifreleri kullanırsınız. Bu da son derece önemli bir güvenlik etmenidir.

Alan adınızı seçip bir sunucuyu kullanmaya başladığınızda birçok farklı site ile bu sunucuyu paylaşırsınız. Bu sitelerden bir tanesine gelecek olan saldırılar her zaman sizi de etkileyecektir. Ancak fizikse sunucularda böyle bir problem olmaz. Saldırılar direkt olarak sizin sitenize geldiğinde savunmanızı gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlemler de sunucu hizmeti sunan profesyonel firmalar tarafından gerçekleşmektedir.

Fiziksel Sunucuların Dezavantajları Nelerdir?

Sunucu çözümünde fiziksel sunucuları tercih ettiğinizde çok sayıda avantaj kazanabilirsiniz. Ancak bu avantajların dışında karşınıza çıkabilecek dezavantajlar da yer almaktadır.Dezavantajların ilk sırasında sunucunun tamamen size ait olması sebebiyle sunucular bilgi sahibi olmanız gereken bir konu haline gelmektedir. Sunucuların başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli olan programlar ya da uygulamaları sizin kurabilmeniz gerekir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında müdahale edebilmeniz son derece önem arz eder.

Fiziksel sunucuları sizlere sağlayan firmalardan da bu hizmeti alma şansınız olacaktır. Tüm kurulumları ya da koruma işlemlerini farklı firmalar da gerçekleştirebilir. Tabi ki bu firmaların sunduğu hizmet karşılığında bir ödeme yapmanız gerekli olacaktır. Bu da ekstra bir maliyet anlamına gelir. Firmalar tarafından bu hizmet için her zaman farklı teklifler sizlere ulaştırılacaktır.

Firmaların hosting paketlerini alırken birçok farklı seçenek karşınıza çıkar. Fiziksel sunucularda ise sunucun tüm imkanları sizin için seferber edilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğundan fiziksel sunucular donanımsal açıdan da pahalı ürünlerdir. Ancak site trafiğinizin yükseldiği dönemlerde oldukça kabul edilebilir bir maliyet ortaya çıkar.

Fiziksel Sunucu Türleri Nelerdir?

Temel fiziksel sunucular ilk fiziksel sunucu türü olarak gösterilebilir. Bu sunucunun kaynaklarını rahatlıkla kullanabilir ve sitenizin sorunsuz bir şekilde işleyişini sağlayabilirsiniz. Paylaşımlı sunuculardan biraz daha fazla depolama alanı sunan modellerdir.

Yüksek performanslı fiziksel sunucular ise temel fizikse sunucuların yetersiz kaldığı internet siteleri için kullanılmaktadır. Çok yüksek hacimde site trafiğine sahip olan sitelerde kullanılan fiziksel sunucu türüdür.

Sürekli olarak canlı yayın ve video paylaşımının bulunduğu sitelerde ise bant genişliği odaklı fiziksel sunucuların kullanılması gerekmektedir. İşlemci ya da RAM değerlerinin yüksekliğinin yetersiz olduğu ve bant genişliğine ihtiyaç duyulduğu durumlarda bu ürünler kullanılır.

Son olarak uygulama odaklı fiziksel sunucular tercih edilebilmektedir. Sitenizde çok sayıda uygulama kullanacaksanız bunların barınacağı sunucuları ifade eder.