icon
Türkiye'nin Her Yerinden 444 36 98
Hard disk (HDD), bilgisayarlarda ve diğer elektronik cihazlarda verilerin kalıcı bir şekilde saklanması için kullanılmakta olan bir depolama aygıtıdır. Hard disk aynı zamanda sabit sürücü olarak da bilinmektedir.

Bilgisayarın en önemli parçasını oluşturan kısımlar arasında yer alan hard disk temel olarak verilerin depolanmasına imkan sağlayan manyetik kayıt ortamı olarak ifade edilebilmektedir. Hard diskler en fazla bilgisayarlarda kullanılmaktadır ve eğer bozulursa Hard disk kurtarma işlemi gerekmektedir. 


Hard Disk Nedir?

Hard disk, verilerin saklanması amacıyla kullanılan manyetik bir kayıt ortamı olarak bilinmektedir. Ses, görüntü, yazılım ve veri tabanı gibi bilgilerin ihtiyaç anında tekrar kullanılabilmesi için sabit sürücülere kayıt edilmesi gerekmektedir.

Bellekte geçici bir şekilde bulunan verilerin kalıcı bir şekilde saklanabilmesi manyetik alan sayesinde mümkün olabilmektedir. Verilerin kalıcı bir şekilde saklanabilmesi için ise hard disk kullanılmaktadır. Hard disk aynı zamanda sabit sürücü olarak da bilinmektedir.

Bilgisayarda elektrik varken veya kapalı konumda bulunurken verilerin güvenli bir şekilde saklanmasına olanak sağlayan hafıza türü hard disk olarak bilinmektedir. Bilgisayarda bulunan tüm veriler hard disklerin hafızasında tutulur.

Hard Disk Çeşitleri Nelerdir?

Hard disklerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak hard diskler farklı depolama kapasitelerine sahip olmaktadır. Tercih edilmelerinde ise en önemli etkenler arasında depolama kapasitesi yer almaktadır.

Okuma yazma hızları ve sahip oldukları ara yüzlerde hard disk çeşitlerinin farklılık göstermesine neden olmaktadır. Gold Data Veri Kurtarma firmasıyla iletişime geçerek hard diskler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hard Disklerin Temel Özellikleri Nelerdir?

Verilerin kalıcı bir şekilde saklanmasını sağlayan manyetik kayıt ortamı hard disk veya sabit disk olarak ifade edilebilmektedir. Hard diskin bazı temel özellikleri bulunmaktadır.

Hard disk dönen bir milin üzerine sıralanmış olan plakalardan meydana gelmektedir. Bu plakaların ise üst kısımları manyetik tabaka ile kaplanmış bir şekilde bulunmaktadır. Plakaların alt ve üst kısımlarında bulunan kısımlarda ise verilerin kaydedilmesi ve okunması söz konusu olmaktadır.

Hard diskin çalışma prensibi göz önünde bulundurulduğu zaman verilerin disk üzerine manyetik ortamlara yazılarak kaydedilmesi gerçekleşmektedir. Mıknatıs üzerinde bulunan iki kutup 0 ve 1 değerlerine karşılık gelmektedir. Bu durumda yeni yapılan kayıtlar manyetik tabaka üzerine yazılmaktadır.

Hard disklerin veri erişim hızı açısından SSD'lere göre daha yavaş olduklarını söylemek mümkündür. Bu özellikleri olumsuz olarak nitelendirilse bile daha uygun fiyatlı olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Genel olarak hard disklerin 500 GB dan başladığı ve terabaytlar düzeyinde depolama kapasitesine sahip olduğu ifade edilebilir.

Hard diskler oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Hard disklerin dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, sunucular ve harici depolama cihazlarında yaygın bir şekilde kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Hard Disk Nasıl Çalışır?

Hard disklerin döner sürücülerden oluştuklarını söylemek mümkün olmaktadır. Her diskin yüzeyinde ise bir manyetik alan etkisi yaratan manyetik bant ile kaplı olduğu söylenebilmektedir. Disk yüzeyine yakın bir şekilde ise okuma yazma kafaları yer almaktadır.

Yapısal özellikleri nedeniyle de verilerin plaka üzerinde organizasyonu sağlanabilmektedir. Hard disklerle ilgili her türlü hizmeti Gold Data Veri Kurtarma firması üzerinden almayı tercih edebilirsiniz.

Hard Disk Ne İşe Yarar?

Hard disk kullanımı, bilgisayarda bulunan verilerin depolanmasını sağlamaktadır. RAM lardan farklı olarak ise sabit sürücüler, olası bir elektrik kesintisinin yaşanması halinde bilgileri saklamaktadır. Farklı hız ve boyutlardaki manyetik ortam türleridir. Kalıcı hafıza birimi olarak görev yapan bilgisayarın olmazsa olmaz parçaları arasında yer almaktadır.

Bilgisayar üzerinde birden fazla hard disk bulunması da mümkün olmaktadır. Bilgisayarda bulunan birinci sabit disk C olarak adlandırılmaktadır. Ardından eklenen hard disk modellerinin ise D, E ve F harfleri ile isimlendirilmesi mümkün olmaktadır.

Bilgisayarın açılmasıyla birlikte hard diskler başta işletim sistemi olmak üzere tüm yazılımları sistem belleğine yüklemektedir. Bu şekilde saklanmak istenen her türlü veri, bilgisayarın açık ve kapalı olması fark etmeksizin güvenli bir şekilde saklanmaktadır.

Hard disk ile ilgili olarak Gold Data Veri Kurtarma firmasından uygun fiyat seçenekleri ile hizmet alabilirsiniz. Alanında uzman çalışanlar ile profesyonel bir şekilde hizmet verilmektedir.

Hard Disklerin Kullanım Ömürleri Ne Kadardır?

Kullanılan hard disklerin farklı kullanım ömürlerine sahip olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle tercih edilen hard disklerin kalitesi ve kullanım koşulları hard disklerin kullanım sürelerini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Kullanım sıklığına bağlı olarak da hard disklerin kullanım süreleri farklılık gösterebilmektedir. Özellikle hard disklerin sürekli olarak kullanılması durumunda daha hızlı bir şekilde aşındıkları söylenebilmektedir.

Veri merkezi ve sunucu gibi sürekli çalışmakta olan sistemlerde hard disklerin daha kısa süreli bir kullanım ömrüne sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Uzun kullanım ömrüne sahip olan kaliteli hard diskler için Gold Data Veri Kurtarma firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Çalışma ortamı da sabit disk kullanım süresini etkilemektedir. Sıcaklık, nem ve titreşim gibi çeşitli çevresel faktörlerin de hard diskler üzerinde etkili olduğu ifade edilebilmektedir. Soğutma sistemi bulunmayan sıcak bir ortamda hard disklerin kullanılması halinde veya titreşimli bir alanda yer alan hard disklerin ömürleri de azalmaktadır.

Veri yazma ve silme işlemleri de yüksek performans gerektirmektedir. Bu durumda ise hard disklerin daha hızlı bir şekilde aşınması söz konusu olmaktadır. Sürekli olarak büyük dosyaların silinmesi ve kopyalanması gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi hard disklerin ömrünü kısaltmaktadır.

Tercih edilen hard disklerin markaları da kullanım ömrünü etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Kaliteli hard disklerin tercih edilmesi halinde daha uzun bir ömre sahip oldukları ifade edilebilmektedir. Sahte ve düşük kaliteli hard diskler ise arıza yapabilmektedir. Üretici tarafından verilen garanti süresi de hard disklerin kullanım ömürleri hakkında bilgi vermektedir.

Genel olarak ise hard disklerin kullanım ömürlerine göre 2 yıl ila 5 yıl arasında bir garanti süresi verilmektedir. Hard diskler üzerine kaydedilmekte olan veri miktarının da ömrünü etkilediği söylenebilir. Gold Data Veri Kurtarma firması ile iletişime geçerek daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

Hard Disklerin Kullanım Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Hard disklerin kullanım ömürlerini uzatmak için çeşitli önlemlerin alınması mümkün olmaktadır. Hard disklerin aşırı ısınmaya karşı hassas oldukları söylenebilmektedir. Bilgisayarın içinde yeterli hava akışının sağlanabilmesi için fanların temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Düzenli olarak bakım yapılması halinde kullanım ömrü de uzamaktadır.

Hard disklerin darbelerden ve titreşimlerden korunması da oldukça önemlidir. Bilgisayarı taşırken dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda sabit ve düzgün bir yüzeye yerleştirilmesi gerekmektedir.

Güvenilir bir güç kaynağı kullanılması gerekmektedir. Ani bir güç kesintisinin olması veya dalgalanmaların oluşması halinde de hard disklerin zarar görmesi söz konusu olabilmektedir. Verilerin korunması için güvenilir bir güç kaynağı seçilmelidir.

Hard disklerin ömrünü uzatacak olan etkilerden birisi de büyük verilerin kopyalanma ve silinme işlemlerinden kaçınılması gerekmektedir. Bu işlemlerin sürekli yapılması halinde hard disk aşınması söz konusu olmaktadır.

Hard diskler SSD lere göre daha dayanıklı olmaktadır. Hard diskler ile ilgili gerekli bakım ve onarım hizmetlerini almak için Gold Data Veri Kurtarma firması ile iletişime geçerek hizmet alabilirsiniz.