Herhangi bir veriyi bilgisayarınıza kaydettiğimizde, bilgiler sabit diske, bir diğer adıyla hard diske yazılır. Sabit disk, bilgisayarınızdaki tüm verileri kaydederek, depolayan manyetik disklerden oluşan bir mildir. Verilerin manyetik olarak depolanması, bilgisayarı kapatsanız dahi sabit diskte kalmasını sağlar.
Verilerin sabit diskte her daim kalması, bilgisayarı kapattığınızda sıfırlanan RAM ile arasındaki önemli farklardan biridir. RAM’ler bilgisayar çalıştığı sürece, verileri ön bellekte depolar. Anlık olarak işlemleri daha rahat gerçekleştirmenizi sağlar. Sabit diskler ise kalıcı depolama alanlarıdır. Bilgisayarı kapatsanız dahi bilgiler silinmeden, güvenli bir biçimde saklanabilir.
Sabit disk, barındırdığı verileri diske okuyan ve diske yazan sabit bir sürücüde yer almaktadır. Bu sebeple sabit disklerin birbirlerinden farklı okuma ve yazma hızları vardır. Sabit sürücülerde aynı zamanda işlemci ve disk arasında veri alışverişi yaşanır. Sabit diske veri kaydettiğinizde, sabit sürücü; diske en azından binlerde 1 ve 0 yazar. Her veri, ikili kod sistemiyle hard disklere işlenir.
Hard Disk Okuma ve Yazma Hızı Neden Önemlidir?
Bilgisayarınız üzerinde herhangi bir veriyi hard diske kaybetmeye çalıştığınızda, bu verileri disketler üzerine yazmış olursunuz. Hard diskte bulunan herhangi bir dosyayı açmaya çalıştığınızda ise, veriyi almak için okuma yapılması gerekir. Dosyanın karşınıza çıkarılması okuma hızıyla ilgilidir.
Bir sabit disk almak istediğinizde, teknik detaylarda okuma ve yazma değerlerini görebilirsiniz. Bu değerler MB/s cinsinden verilmektedir. Bu değer, sabit diskin saniyede kaç megabayt veri yazdığınız ve okuduğunu gösterir. Örnek vermek gerekirse, satın alacağınız hard diskin teknik bilgilerinde “500 MB/s - 400 MB/s” benzeri ifadeler görebilirsiniz. Genellikle bu bilgilerde yer alan ilk değer okuma hızını gösterirken, ikinci değer ise yazma hızını ifade eder. Bununla birlikte nadiren de olsa bu değerlerin yer değiştirdiğini görmeniz mümkündür.
Bir hard disk alırken okuma ve yazma hızlarındaki değer ne kadar yüksekse, hard diskte bilgi akışı da o kadar hızlı olacaktır. Bununla birlikte hard diskin kapasitesinin ve hızının arttıkça fiyatlarının da arttığını ifade etmek gerekir. Hard disklerdeki kapasite meselesi özellikle uzun kullanım açısından önemlidir. Eğer depolamak istediğiniz çok fazla veriniz varsa, büyük boyutlarda bir model tercih etmelisiniz.
Hard diskler bilgisayarların performansını etkileyen önemli donanımlardan biridir. SSD hard diskler, harici HDD hard disklere göre çok daha hızlıdır. Buna karşın hızı oranında da fiyatı artmaktadır. Bu sebeple hard disk seçimi yaparken ince eleyip sık dokumak gerekir. Hem kapasite hem de hız açısından sizi tatmin edecek SSD hard diskler çok daha yüksek verim sağlayacaktır.
Hard Disklerde İdeal Okuma ve Yazma Hızı Ne Olmalı?
Bilgisayarlarınızda yer alan SSD hard disklerin çok farklı değerlere sahip okuma ve yazma hızları olabilir. Bu değerlere hem bilgisayar satın alırken hem de özellikle hard disk alırken dikkat etmek gerekir.
Bilgisayarınızda işlediğiniz verilerin daha hızlı okunması ve yazılması performans açısından son derece önemlidir. Özellikle bilgisayarınızdaki verilere sürekli olarak ihtiyaç duyuyor ve yüksek verim almak istiyorsanız, sabit diskinizin okuma ve yazma hızına da dikkat etmeniz gerekir.
SSD hard diskler birçok avantajı beraberinde getirir. Bununla birlikte okuma ve yazma hızı açısından bu hard disklerin belirli bir seviyede olması çok önemlidir. Genellikle oyun amaçlı üretilen bilgisayar ile günlük kullanımda ihtiyaç duyulan bilgisayarların hard disklerindeki okuma ve yazma hızları ciddi oranlarda değişebilmektedir. Oyun için bir bilgisayar seçimi yapacaksanız SSD tercihinizde okuma ve yazma hızı çok daha önemli bir rol oynayacaktır. Bu sebeple daha hızlı bir sabit diske ihtiyacınız olacaktır.
Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır. M2 SSD türünde bir sabit disk için ise bu değer 1750 MB ve 1650 MB civarına çıkabilir. İdeal okuma ve yazma hızı kullanım amacına göre değişiklik gösterecektir. Bu sebeple öncelikle kullanım amacınızı belirlemeli daha sonra sizin için en uygun hızlara sahip sabit sürücüyü seçmelisiniz.