Teknolojinin durmaksızın gelişimi, hayatınızdaki ürünleri de dönüştürmeye devam etmektedir. Yakın zamanda ortaya çıkan teknolojiler, kısa sürede yerini başka cihazlara bırakmaktadır. Bu da her geçen gün daha hızlı cihazlara ve teknolojiye sahip olmanızı sağlar. Hızın ve pratikliğin her geçen gün daha fazla yer kapladığı düşünüldüğünde sabit disk teknolojinin önemi de anlaşılmış olacaktır. Hızlı bir depolama birimi, birçok insan açısından önemli bir ihtiyaç halini almıştır. NVMe teknolojisi, yeni nesil yüksek hız depolama teknolojisi olarak karşınıza çıkacaktır.
Peki, NVMe nedir ve bu sabit sürücünün avantajları nelerdir? Yazımızda bu sorulara yanıt bularak, sabit disk seçiminizi çok daha sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
NVMe Nedir?
NVMe ifadesi Türkçe karşılığıyla yeni nesil depolama teknolojisini ifade etmektedir. Bu terimin açılımı; Non-Volatile Memory Express olarak karşınıza çıkacaktır. Türkçeye ise hızlı geçici olmayan bellek olarak geçmiştir. NVMe, SSD depolama birimlerin yerine tasarlanmış olan PCI Express arayüzünü kullanan, yüksek hız sağlayan depolama teknolojisidir.
NVMe adı verilen bu teknoloji, PCIe veri yolu üzerinden yüksek hızlarda veri aktarımı sağlayan bir iletişim arabirimi ve sürücüsüdür. NVMe teknolojisi SSD için tasarlanmıştır. Bu teknoloji SSD’lerin yüksek performansı nedeniyle tercih edilmekte ve NAND belleklerin gerçek gücünü ortaya çıkarmaktadır. NVMe teknolojisi hard diskten daha ziyade, hızlı bir bellek gibi çalışarak sürücünün daha iyi performans sağlamasına imkân verir. Düşük güç tüketimi sayesinde; ölçeklenebilirlik ve standartlara uyumluluk özelliklerine sahiptir.
NVMe ve SATA Arasındaki Farklar
AHCI temelini kullanan depolama birimlerinde işlemciler çok daha fazla meşguldür. Oysa NVMe arayüzünde veri aktarımı için PCIe kullandığı için erişim süresi çok daha kısadır. Bu da yüksek bir verimliliğin yanı sıra daha az işlemci kullanımı ve yüksek giriş çıkış değerleri açısından önemli avantajlar sağlar. Çoklu giriş ve çıkış sunması, veri tabanına erişim süreleri açısından daha kısa sürelerle ulaşım sağlamaktadır.
NVMe arayüzünde bilgisayarlarda giriş ve çıkış işlemleri önceden sıralanmakta ve hazırlanmaktadır. NVMe kontrolcüsü bu işlemleri yürütür ve sonrasında bilgisayara işlemin bittiğine dair komut gönderir ve işlemi keser. Bu işlem, SATA arayüzüne oranla çok daha verimli bir çalışma prensibidir.
Bilgisayarda yapacağınız zorlu işlemlerde NVMe SSD oldukça önemli bir işleve sahiptir. Web sunucularında veri tabanı sorgulamasıyla bu teknoloji çok daha hızlı yanıt alabilir. Bunun yanı sıra iş bilgisayarlarında dosyalara daha hızlı erişir ve bazı programların daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunların yanı sıra video, müzik ve fotoğraf düzenleme gibi işlerde yüksek kalitedeki medyaların kolaylıkla yüklenmesini sağlar. Tüm bunlar arka arkaya sıralandığında NVMe teknolojisi çok daha avantajlı bir noktada durmaktadır.
NVMe arayüzü tüm bunların yanı sıra normal depolama yöntemlerinde kullanılmasının dışında yüksek performanslı depolama ağlarının oluşturulması amacıyla da kullanılabilmektedir.
M.2 Nedir?
İlk başlarda Next Generation Form Factor ya da kısaca NGFF olarak adlandırılan M.2 arabiriminin en önemli özelliği, küçük boyutlara sahip disklere izin vermesidir. Yaygın olarak satışa sunulan M.2 SSD’ler 12-30 mm x 16-110 mm boyutlara sahiptir. Bu boyutlar, muadillerine kıyasla oldukça küçüktür. Bu ufak boyutları sayesinde M.2 diskler özellikle dizüstü bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dizüstü bilgisayarları çok daha cazip hale getiren M.2 diskler, SATA III ve PCIe desteklidir. Bu da hız konusunda da etkileyici bir seçenek olmasını sağlamaktadır. Eğer anakartınızda, 4 ya da daha fazla PCIe kanalı desteği varsa, M.2 SSD’ler sayesinde 32 GBps hıza ulaşabilirsiniz.
Hem AHCI hem NVMe arayüzünü destekleyen M.2; PCIe arayüzü sayesinde PCIe SSD’ler ile benzer şekilde yüksek bant genişliği imkanı tanır. Bu sayede aynı performansı elde edebilirsiniz. Bununla birlikte bu değerlerin SATA arayüzlü M.2 diskler için geçerli olmadığını bilmelisiniz. Nitekim bu diskler, M.2 form faktörünü kullanan SATA diskler olduğundan, klasik SATA III disklere kıyasla daha az performans artışı sunar.
NVMe’nin Avantajları
NVMe teknolojisi sayesinde üstün veri saklama alanı, yüksek değerlerde hız ve uyumluluk elde edebilirsiniz. NVMe, PCIe yuvalarını kullanır. Bu sayede SATA eşdeğerine göre 25x daha fazla verinin aktarılmasına izin verir. Daha fazla veri aktarımı yapmasının yanı sıra NVMe arayüzüyle komutları AHCI sürücülerin komutlarına oranla 2x daha hızlı gönderebilirsiniz. Bunların yanı sıra NVMe sürücüler saniye başında giriş çıkış işlemi açısından (IOPS) 1 milyondan daha yüksektir. Bu da AHCI sürücülere oranla yüzde 900’e kadar daha hızlı işlem anlamına gelmektedir. Bu durum NVMe’nin AHCI protokolünün yerini alması anlamına gelmektedir. NVMe aynı zamanda sistem CPU’su ile doğrudan iletişim kurar. Bu sayede uyumluluk müthiş yüksek hızlar sunmaktadır. NVMe sürücüler, form faktöründen bağımsız olarak, büyük işletim sistemleriyle çalışmaktadır.
Yeni nesil depolama teknolojisi NVMe, PCIe’nin sunduğu yüksek bant genişliğinden faydalanır. Performansı ve verimliliği artıran bu durum, çeşitli kurumsal ve istemci sistemlerin karşılıklı çalışmasına da olanak sağlar. NVMe, SSD’ler için tasarlanmıştır ve bunun yanı sıra form faktörü sınırlamaları olmaksızın veri saklama arayüzü ile sistemin işlemcisi arasında yüksek hızlı PCIe yuvalarını kullanarak iletişim kurar.
NVMe protokolü, yüksek performanslı işlemci mimarileri altında yaran ortama paralel veri yollarını kullanır. Bu durum, SATA ve SAS gibi protokollere oranla önemli ölçüde daha yüksek performans sunar. Bu da çok daha düşük gecikme süreleri anlamına gelir. NVMe her biri 64K girişe sahip 64K’ya kadar çoklu I/O işlem sırasını destekleyebilmektedir. Bu da giriş/çıkış görevlerinin AHCI benzeri eski sürücülerin kullanıldığı veri saklama modellerine oranla daha fazla veriyi daha hızlı biçimde aktarılmasını sağlamaktadır. NVMe SSD’ler için özel olarak tasarlandığı için yeni endüstri standardı halini almıştır.