Sunucu operasyonları için optimize edilen bir tür bilgisayar olarak rack sunucular, dikdörtgen şeklinde birçok yuvaya ev sahipliği yapar. HDD ve SSD gibi depolama birimlerini takabileceğiniz bu yuvalara rack mount da denir. Yani rack sunucularını bir tür çerçeve olarak düşünebiliriz. Ancak sadece bir çerçeveden çok daha fazlası olan bu sunucular, kendi işletim sistemine ve fan altyapısına da sahiptir.
Rack sunucularına takılan donanımların yeri vidalar yardımıyla sağlama alınır. Daha iyi bir hava sirkülasyonu için çeşitli fanların kullanıldığı rack sunucular, isminden de anlaşılacağı üzere hosting hizmeti sağlayan işletmeler tarafından tercih edilir. Müşterilerin verilerine ulaşabileceği rack sunucuların veri merkezlerinde yüzlercesi kullanılır. Kolayca ölçeklenebilir olması ve dayanıklılığı sayesinde rack sunucular hosting ve bulut depolama sistemlerinin vazgeçilmezi haline gelmiş durumdadır.
Ağırlığı zaman zaman 15-20 kiloya kadar ulaşabilen rack sunucular kendi işlemcilerine, PSU’ya, fan sistemlerine ve RAM donanımlarına ev sahipliği yaparlar. Satın alacağınız rack sunucusunun fiyatı da teknik özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Bu sebeple daha yüksek RAM’e ve işlemci gücüne sahip sunucuların fiyatının yüksek olması sizi şaşırtmamalı. Keza modelini beğendiğiniz markaya göre de ücretler değişiklik gösterebilir. Farklı marka ve model rack sunucuları bir arada kullanma imkânınız var neyse ki.
Fabrikadan çıkışında içinde HDD veya SSD bulunmayan bu sunucuları aldıktan sonra bir de depolama birimlerini satın almanız gerekecektir. Yeni nesil sunucuların çoğunda 8 adet SATA/SAS girişi mevcuttur. Bütçenize göre 2.5” herhangi bir SSD veya HDD’yi rack sunucularda kullanabilmeniz mümkün.
Neden Rack Sunucu Kullanılmalı?
Hosting sektöründe faaliyet göstermek için kolları sıvadıysanız donanım bileşenlerini nasıl dizeceğinize özen göstermeniz gerekir. Bu noktada tercihinizi rack sunuculardan yana kullanmanız mantıklı bir hareket olacaktır.
Modern rack sunucuların içinde switchler, routerlar, UPS ve çeşitli kablolar yer alabilir. Hırsızlık ve yetkisiz kişilerin erişimini engellemek için rack sunucular çeşitli koruma sistemlerine ev sahipliği yaparlar. Kendi içinde soğutma sistemine sahip olduğu için ekstra bir maliyete girmenize gerek kalmaz. Taşınması ve yer değiştirmesi kolaydır. Özellikle hep aynı model rack sunucuları tercih ederseniz, hepsini tek sıra halinde dizerek veri merkezinde yer tasarrufu yapabilmeniz dahi mümkün olacaktır.
Sıradan network racklerine kıyasla çok daha derin bir yapıda olan rack sunucular günümüzde en çok blade sunucularla kıyaslanıyor. İkisi arasındaki farkı kısaca özetlersek hangisini tercih etmeniz gerektiğine kendiniz karar verebilirsiniz.
Rack Sunucu Ne İşe Yarar?
Kendi işletim sistemine sahip olan rack sunucuları daha önce de ifade ettiğimiz üzere server yönetimi için ideal çözüm sunar. Bünyesinde birçok yuvaya ev sahipliği yapan rack sunuculara takılan donanımlar çiviler yardımıyla sabitlenip yeri sağlama alınır. Sunucuların havadar bir ortamda çalışmasını sağlar. Dikdörtgen şeklindeki tasarımıyla evinizde dahi rack sunucu kurabilmeniz mümkündür. İhtiyaca göre kolayca ölçeklenebilir. Yani rack sunucunun tüm yuvalarını doldurabileceğiniz gibi yalnızca küçük bir SSD üzerinde çalışabilme imkânınız da vardır.
Ray şeklindeki mekanizmaları sayesinde cihazlar rack sunuculara kolayca takılıp çıkarılabilir. Bu da sunucuyu yöneten kişilere ve teknisyenlere kolayca çalışma imkânı sunar. Diğer tekniklerin aksine sunucunun fişini çekip çalışmak zorunda kalmamış olurlar. Hem maliyet ve giderler azaltılır hem de sunucu kesintisi gibi olumsuzlukların önüne geçilmiş olur.
Rack Sunucu ve Blade Sunucu Sistemi Arasındaki Farklar Nelerdir?
IBM ve HP gibi önde gelen sunucu çözümleri üreticileri tarafından sektörel bir standart haline gelen blade sunucu sistemi, “network” adını verdiğimiz ağları oluşturan bilgisayarlar arasındaki veri dağıtımını kontrol edip gerçekleştiren çok güçlü bilgisayarlardır. Bu sistemin en öne çıkan avantajı kolayca ve hızlıca ölçeklenebiliyor oluşudur. Güç kaynağı ve soğutma sistemlerini ekleyip çıkarma noktasında gayet geniş bir hareket alanı sunar.
Tüm cihazların bağlanabilmesi için giriş ve çıkış yuvalarına ev sahipliği yapar. Böylece yeni bir sunucu ekleneceği zaman kablo kalabalığının yol açacağı görüntü kirliliğini engeller. İşlem gücünün yüksek olması gereken çalışma alanlarında blade sunucular tercih edilir.
Rack sunuculara kıyasla blade sunucu sistemleri çok daha az enerji sarfiyatı gerçekleştirir. Bu uzun vadede daha az elektrik faturası ödeyeceğiniz anlamına gelir. Kasalar fanlarla soğutulur ve etrafa daha az sıcak hava üflenir. Böylece sunucu odasını soğutmak için de daha az enerji harcaması gerçekleştirmiş olursunuz.
Blade sunucuların aksine rack sunucu sistemi hosting ve bulut teknolojisi şirketleri tarafından daha çok tercih edilir. Bunun sebebi daha uygun maliyetli olması ve yeni sunucuların rack yuvalarına kolayca eklenip çıkarılabiliyor oluşudur. Ancak kabloları gizleme noktasında rack sunucularla çalışırken daha yoğun mesai harcamak zorunda kalabileceğinizi de belirtmiş olalım.
Rack Sunucu Avantajları Nelerdir?
Kurumsal işletmelerin sunucuları ve hosting hizmet sağlayıcıları üzerinde çalışan BT personelinin vazgeçilmezi olan rack sunucu teknolojisinin sağladığı avantajlar saymakla bitmez. Günümüzde bilgisayar odalarının ve veri merkezlerinin demirbaşı haline gelen bu cihazların faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Daha organize bir çalışma alanı: Herhangi bir bileşende sorun çıktığında bunu tespit etmek rack sunucularda çok daha kolaydır. Çünkü tüm sunucular kolayca erişilebilir bir konumda, hemen elinizin altında olacaktır. Raylı yapısı sayesinde kolayca içeri girip çıkabilen donanımları değiştirip tamir etmek size zaman kazandıracaktır. Ayrıca bu daha az iş gücü ve konforlu bir çalışma yürütme anlamına gelir. Tüm kablo ve bağlantı elemanlarının organize bir şekilde, bir arada derli toplu gözükmesi ise cabası. Bu durum sorun çıktığı anda daha rahat müdahale edebilmenizi sağlar.
Daha iyi hava akışı: Sunucuların en büyük ortak düşmanı sıcak havadır. Sürekli çalışan fanların havayı ısıtması, sunucu odasında ek bir soğutma ihtiyacını doğuracaktır. Rack sunucular yapıları gereği çok iyi bir hava akışına sahiptir. Bu akışı engelleyecek herhangi bir tasarımsal hataya sahip olmadıklarını söyleyebiliriz. Harici bir soğutma sistemi kullanmaya karar verdiğinizde de rack sunuculara bunu uygulamak gayet kolay.
Üst düzey güvenlik: Hangi marka ve modeli alacak olursanız olun, her rack sunucu kendi kilitleme mekanizmasına sahiptir. Çok pahalı bilişim ekipmanlarının bulunduğu bilgisayar odalarına bir hırsızın veya yetkisiz herhangi birinin erişim sağlayıp zarar vermesi gibi olumsuzlukların önüne böylelikle geçebilirsiniz. Neticede kilitlenip güven altına alınmış bir rayın içindeki sunucuya hiç kimse erişim sağlayamaz. Bu da yetkisiz fiziksel müdahaleyi önleyip güvenliği üst seviyeye taşıyabileceğiniz anlamına gelir.
Rack Sunucu Fiyatları
HPE’nin (HP Enterprise) ProLiant ve Dell’in PowerEdge serisi en çok tercih edilen rack modellerinin başında geliyor. Bu modellerin en büyük ortak noktası fiyatlarının dolar + kdv şeklinde listeleniyor oluşudur. Ufak bir Google araştırmasıyla istediğiniz herhangi bir rack sunucu modelinin fiyatına ulaşabilmeniz mümkün. Ancak kaba hatlarıyla fiyatların 1500 dolar + kdv’den başlayıp 7 bin dolar + kdv seviyelerine kadar yükselebildiğini söyleyebiliriz.
Burada bizim tavsiyemiz satın almadan önce ihtiyaç ve beklentilerinizi belirlemenizden yana. Böylece sizin için en ideal model üzerinde karar kılabilirsiniz. Türkiye sınırları içerisinde satın alacağınız ürünlerin en az 3 yıl garantili olacağını da belirtmiş olalım.