Çok sayıda kişi çeşitli nedenlerle veri kaybı yaşayabiliyor. Dosya bozulması, verinin yanlışlıkla silinmesi, format atma ya da virüsler gibi pek çok neden bağlı olarak ortaya çıkabilen veri kaybı durumunda yapılması gereken en önemli husus, GOLD DATA gibi profesyonel veri kurtarma merkezi ile iletişime geçerek kurtarılması gereken veriyi muhafaza eden aygıtın bu merkeze ulaştırılması olmalıdır.
Kullanıcılar bu aşamada genellikle veri kurtarma işleminin toplamda ne kadar zaman alacağını merak ediyor. Ancak bu sorunun tahmin edebileceğiniz gibi sabit bir yanıtı olamaz. Hangi aygıttan hangi verilerin kurtarılacağı, veri kaybının nedenleri gibi çok sayıda hususa bağlı olarak bu sorunun yanıtı da değişebilir. Fakat çoğu zaman analiz çalışması sonrasında tahmini bir süre belirtmek mümkün olabiliyor.
Veri Kurtarma Öncesinde Analiz Ne Kadar Sürer?
Veri kaybı durumunda en kısa sürede veri kurtarma merkezine ulaştırılması gereken veri depolama aygıtı ya da bilgisayarlar öncelikle bir analiz çalışmasından geçiriliyor. Analiz çalışması bazen 1 günde tamamlanabiliyor. Ancak 4 güne kadar uzayabildiği de bilinmelidir. Analiz esnasında verilere erişimi olanaksız kılan unsurlar belirlenir ve bu unsurların ortadan kaldırılması için ne gibi bir çalışma yapılması gerektiği anlaşılır.
Bazı durumlarda veriyi kurtarmak için özel bir yazılım hazırlanması da gerekebilir. Bu yazılımın hazırlanması ve veri kurtarma işleminde kullanılması elbette veri kurtarma süresini uzatabilir. Dolayısıyla veri kurtarma işleminin toplamda ne kadar ya da kaç gün sürdüğüne dair net bir süre belirtmek yanıltıcı olacaktır.