Bilgisayar kullanıcılarının neredeyse tamamı veri taşıma ya da depolama amacıyla hard disk, USB bellek gibi pek çok aygıtı kullanıyor. Ancak bazen yazılım bazen de donanım sorunları gibi pek çok etmene bağlı olarak bu aygıtların içerisinde yer alan verilere erişim mümkün olamayabiliyor. Çoğu zaman aygıt sahipleri “dosyalar silindi” şikayeti ile çeşitli çözüm yolları ararken veri kurtarma programları ile tanışıyor. İşte en büyük hata da bu noktada devreye giriyor!
Öncelikle bilinmesi çeşitli veri kurtarma programlarının bilinçsiz bir şekilde kullanılması durumunda verilere erişim imansız hale gelebiliyor. Çok sayıda kişi bu programları denedikten sonra bir veri kurtarma ekibine başvuruyor ve sonuç olarak amatörce yapılan bu müdahaleler nedeniyle veri kurtarımı olanaksız bir hal alabiliyor.
Veri Kaybının En Yaygın Nedeni Yanlış Müdahale!
Veri depolama aygıtlarında yaşanan veri kayıplarının en yaygın nedeni, yapılan yanlış müdahaleler oluyor. Örneğin arızalı bir aygıtın veri kurtarma programları ile çok fazla çalıştırmak bu arızanın devasa boyutlara ulaşmasına sebebiyet verebiliyor. Çünkü veri kurtarma amacıyla hazırlanan yazılımlar okunamayan bir verinin üzerinde defalarca işlem yapar. Bu da verinin erişimini imkansız hale getirebilir.
İnternet üzerinden de kolaylıkla erişilebilen veri kurtarma programları okumakta zorlandığı verinin üzerinde o kadar çok işlem yapıyor ki, veri okunmasını sağlayan plakanın aşınması gibi durumlar dahi ortaya çıkabiliyor. Oysa veri erişimi olmadığında ilk olarak bunun nedeni araştırılmalıdır. Eğer donanımsal bir problem varsa clean-room odasında aygıtın açılması ve donanımsal arızanın giderilmesi gerekir.
Donanımsal probem giderilmeden kullanılan veri kurtarma programları aygıt içerisinde kurtarılma olasılığı % 99 olan bir verinin dahi erişimini imkansız kılabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak bu tür programların asla amatörce ve gelişigüzel kullanılmaması gerekiyor. Yaşadığınız sıkıntı durumunda yapmanız gereken derhal profesyonel bir veri kurtarma ekibi ile iletişime geçmeniz olacak.
Hard diskler hangi parçalardan oluşur yazımızda hard diskleri derinlemesine inceledik ve sizlere tüm parçaları hakkında detaylı bilgi sunduk.